Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Star Wars ...ένα πολιτικό θρίλερ σε έναν γαλαξία όχι και πολύ, πολύ μακριά.



  Με την ευκαιρία τής προβολής στις κινηματογραφικές αίθουσες τού έβδομου επεισοδίου τού Star Wars (The Force Awakens, Η Δύναμη ξυπνά) σκέφτηκα να γράψω μία όσο το δυνατόν σύντομη περίληψη των προηγούμενων επεισοδίων ακολουθώντας την σειρά με την οποία αυτά προβλήθηκαν, ξεκινώντας από την πρώτη τριλογία που άρχισε το 1977 και ολοκληρώθηκε το 1983 και συνεχίζοντας με την δεύτερη τριλογία, 1999-2005, που εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στην πρώτη. 

  Πέρα από τα φωτόσπαθα, τα εξαιρετικά εφέ, την πλούσια δράση και το ευφυέστατο χτίσιμο χαρακτήρων, μπορεί κανείς να πεί ότι οι δύο τριλογίες τού StarWars συνιστούν ένα βαθιά πολιτικό έργο. Η δίψα για εξουσία οδηγεί στην κατάστρωση και λεπτομερή εκτέλεση ενός ασύλληπτου σχεδίου κατά το οποίο μία Δημοκρατία μετατρέπεται τελικά σε Δικτατορία εν μέσω μἀλιστα βροντερών χειροκροτημάτων ακριβώς από αυτούς που μόλις πριν λίγο η Δικτατορία καθαίρεσε από κάθε αξίωμα που είχαν. Προκειμένου για αυτό, μηχανισμοί που αρχικά είχαν ως έναν και μόνο σκοπό την περιφρούρηση τής Δημοκρατίας είναι ακριβώς αυτοί που στρέφονται εναντίον της και ακριβώς μάλιστα για αυτόν τον λόγο είχαν εξ’ αρχής κατασκευαστεί. Μία πλεκτάνη σατανικής έμπνευσης που δεν είναι καθόλου φανταστική όσο κανείς νομίζει ξεκινώντας να παρακολουθήσει ένα έργο επιστημονικής φαντασίας.


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ IV (1977) – Μια νέα ελπίδα

  Καθεστώς τυραννικής Αυτοκρατορίας έχει εγκαθιδρυθεί στον Γαλαξία. Οι αντιφρονούντες όμως σε αυτό, έχουν δημιουργήσει επαναστατικούς πυρήνες και έτσι κάποιοι επαναστάτες καταφέρνουν να κλέψουν τα σχέδια τού Ντέθ Σταρ (Death Star), τού υπερόπλου τής Αυτοκρατορίας κατά αυτών των ανταρτών, το οποίο είναι μία τεχνητή σφαιρική διαστημική βάση με διαστάσεις  μικρού πλανήτη.


  Το διαστημόπλοιο τής πριγκίπισσας Λέια Οργκάνα καταδιώκεται από αυτό τού Ντάρθ Βέηντερ, το δεξί χέρι τού Αυτοκράτορα. Λίγο πριν την πιάσει καταφέρνει αυτή και μεταφέρει τα σχέδια στο μικρό ρομποτάκι της, τον R2 (Αρτού), που διαφεύγει μαζί με το άλλο νοήμον ρομπότ, τον C-3PO (Σιθρίπιο) στον αμμώδη πλανήτη Τατουίν. Εκεί, τα δύο ρομπότ καταλήγουν να πουληθούν ως ρομπότ οικιακής χρήσης στον θείο τού νεαρού Λούκ Σκάηγουώκερ, ο οποίος λόγω απώλειας τού πατέρα του, μένει με τον θείο και τη θεία του. Ξαφνικά, ο R2 προβάλλει ολόγραμμα όπου φαίνεται η Λέια ζητάει την βοήθεια κάποιου Όμπι Ουάν Κενόμπι. Ο Λούκ πιστεύει ότι γνωρίζει κάποιον που ζει μόνος του στο βουνό με όνομα που μοιάζει με αυτό και βγαίνει έτσι προς αναζήτησή του.

  Τελικά ο Όμπι Ουάν Κενόμπι, ένας σχετικά ηλικιωμένος  ερημίτης …βρίσκει τον Λούκ και πηγαίνουν στην καλύβα του να ξαποστάσουν. Εκεί, αφού τού συστήνεται, ακούει το μήνυμα με το οποίο η Λέια τον καλεί να μεταβεί στον πλανήτη Όλντεραν και να παραδώσει στους επαναστάτες  τα σχέδια που έχει αποθηκεύσει στο ρομποτάκι. Ο Κενόμπι αφηγείται στον Λούκ ότι γνώριζε τον πατέρα του με τον οποίο ήταν μάλιστα συμπολεμιστές του τάγματος των τζεντάι στο πλευρό της Γαλαξιακής Δημοκρατίας την περίοδο τού Πολέμου των Κλώνων πριν αυτή ακόμα ανατραπεί από τον Αυτοκράτορα και ότι ο πατέρας του σκοτώθηκε από τον Ντάρθ Βέηντερ.  Τού παραδίδει κατόπιν το φωτόσπαθο το οποίο είχε αφήσει ο πατέρας του για αυτόν.  Ένα σπαθί που η λεπίδα του είναι μία συμπαγής, αιχμηρή δέσμη φωτός.

  Στο δρόμο τής επιστροφής προς τον οικισμό του, ο Λούκ βλέπει ότι η κατοικία τού θείου του ήταν κατεστραμμένη και οι θείοι του σκοτωμένοι. Αμέσως ο Κενόμπι συμπεραίνει από τα ίχνη στο έδαφος ότι αυτό το είχαν διαπράξει οι αυτοκρατορικές δυνάμεις για να βεβαιωθούν προφανώς ότι προκαλώντας καταστροφές τελικά θα καταστρέφονταν μαζί και τα υποκλεμμένα σχέδια. Μη έχοντας πια ο Λούκ λόγο να παραμείνει στον Τατουίν δέχεται να πάει μαζί με τον Κενόμπι στον Όλντεραν.
  Ναυλώνουν έτσι το προηγμένο, φωτοκινούμενο διαστημικό σκάφος «Μιλλέννιουμ Φάλκον» και με πιλότο τον Χάν Σόλο, ιδιοκτήτη τού σκάφους, και συγκυβερνήτη τον Τσουμπάκα, από την φυλή των Γούκις, αναχωρούν με προορισμό τον Όλντεραν. Καθώς φτάνουν στο σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται ο πλανήτης, διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο μία ζώνη αστεροειδών που προέκυψε όταν η πρωτοδοκιμαζόμενη καταστροφική ακτίνα από το Ντέθ Σταρ διέλυσε ολόκληρο τον Όλντεραν καθώς η Λέια επέμενε να μην αποκαλύπτει στον Ντάρθ Βέηντερ την θέση τής βάσης των επαναστατών.


  Το Μιλλέννιουμ Φάλκον έλκεται από τον Ντέθ Σταρ αλλά κρυμμένοι οι ήρωες εισχωρούν σε αυτόν χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς. Εκεί, εντοπίζουν τυχαία την Λέια σε ένα κελί από όπου την απελευθερώνουν. Ο Όμπι Ουάν απενεργοποιεί την ακτίνα έλξης ώστε όταν οι υπόλοιποι επιβιβαστούν στο Μιλλέννιουμ Φάλκον να μπορέσει αυτό να διαφύγει και συναντάει στους διαδρόμους τού τεχνητού πλανήτη τον Ντάρθ Βέηντερ με τον οποίον αναμετρώνται με τα φωτόσπαθα. Εκεί μαθαίνουμε ότι ο Κενόμπι ήταν ο δάσκαλος τού Ντάρθ Βέηντερ στην τέχνη των τζεντάι,  η οποία περιλαμβάνει άριστο χειρισμό τού φωτόσπαθου αλλά και την αλληλεπίδραση με μία υπερφυσική ενεργειακή αύρα που διαχέεται σε όλα τα στοιχεία του Σύμπαντος και αποκαλείται Δύναμη. Η μονομαχία δεν ολοκληρώθηκε αφού κατά την διάρκειά της ο Κενόμπι μετουσιώθηκε στην Δύναμη προς έκπληξη ακόμα και του Ντάρθ Βέηντερ.

  Έτσι, το Μιλλέννιουμ Φάλκον, μαζί με την πριγκίπισσα Λέια, αλλά χωρίς τον Όμπι Ουάν φτάνει στην βάση των επαναστατών στον πλανήτη Γιάβιν. Τα σχέδια τού Ντέθ Σταρ αξιοποιούνται και εξαπολύεται σφοδρή επίθεση προς τον τεχνητό πλανήτη της Αυτοκρατορίας. Τα μαχητικά σκάφη των επαναστατών καταφέρνουν να τον πλήξουν και πετυχαίνοντας ο Λούκ ένα τελειωτικό χτύπημα στον πυρήνα, ο Ντέθ Σταρ ανατινάζεται μετατρεπόμενος σε βίδες που αιωρούνται στο απέραντο κενό. Ο Ντάρθ Βέηντερ όμως δεν βρισκόταν μέσα του μιας και εκείνη την στιγμή ήταν ο ίδιος χειριστής μονοθέσιου μαχητικού σκάφους για να αναχαιτήσει τους επαναστάτες. Μία μεγάλη νίκη κατά τής Αυτοκρατορίας έχει επιτευχθεί.


ΕΠΕΙΔΟΣΙΟ V (1980) -  Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

  Μετά την πάροδο κάποιου χρόνου η Αυτοκρατορία ανασυντάχθηκε και άρχισε να καταδιώκει τους επαναστάτες που βρήκαν έτσι καταφύγιο στον παγωμένο πλανήτη Χόθ. Εκεί, ο Όμπι Ουάν Κενόμπι εμφανίζεται από την Δύναμη στον Λούκ που στο μεταξύ είχε λάβει μία στοιχειώδη εκπαίδευση στον χειρισμό τού φωτόσπαθου και τού υποδεικνύει να πάει στον πλανήτη Ντάγκομπα να συναντήσει τον δάσκαλο των τζεντάι Μάστερ Γιόντα ώστε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Ο Ντάρθ Βέηντερ έχει αποστείλει ανιχνευτικά ρομπότ σε κάθε γωνιά τού Γαλαξία και εντοπίζει έτσι τους επαναστάτες στον Χοθ. Το σφυροκόπημα που ακολουθεί από τις αυτοκρατορικές δυνάμεις είναι ανελέητο αλλά δεν μένει αναπάντητο από την  άμυνα των επαναστατών, με τον Λούκ να προκαλεί μεγάλες καταστροφές στα βαριά οπλικά συστήματα τής Αυτοκρατορίας. Παρόλα αυτά όμως, η εγκατάλειψη του Χόθ είναι πλέον η μόνη επιλογή και το ραντεβού ορίζεται σε κάποιο σημείο του διαστήματος. Ο Λούκ ξεκινάει με τον R2 για τον βαλτώδη πλανήτη Ντάγκομπα ώστε να συναντήσει τον ψηλό, γεροδεμένο πολεμιστή που φανταζόταν ότι θα τον εκπαίδευε. Αντί αυτού, συναντάει ένα ενοχλητικό, μικροσκοπικό, πράσινο πλασματάκι με περίεργα, μεγάλα αυτιά που τού συστήνεται αργότερα ότι είναι ο Γιόντα. Παρά την έλλειψη υπομονής από πλευράς τού Λούκ ο Γιόντα δέχεται να τον εκπαιδεύσει.

  Το Μιλλέννιουμ Φάλκον που και αυτό εγκατέλειψε τον Χοθ με τον Χάν Σόλο, τον Τσουμπάκα, την Λέια και τον Σιθρίπιο, καταφέρνει να ξεφύγει από τα πυρά των αυτοκρατορικών μαχητικών που το καταδιώκουν και κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς εντός μίας ζώνης αστεροειδών φτάνει στην εναέρια νεφελώδη πόλη του Μπέσπιν, ενός αεριώδη πλανήτη-γίγαντα, όπου κυβερνήτης είναι ο φίλος τού Σόλο, τζογαδόρος από τα παλιά, Λάντο Καρλίσιαν. Στο μεταξύ, ο Αυτοκράτορας συνομιλεί με τον Βέηντερ με κύριο θέμα την νέα απειλή για την Αυτοκρατορία, τον νεαρό Λούκ Σκάηγουώκερ, απόγονο του Άνακιν Σκάηγουώκερ. Ο Ντάρθ Βέηντερ απαντά στις ανησυχίες του Αυτοκράτορα ότι θα προσπαθήσει να τον προσηλυτίσει στην Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης και θα τον πάρουν έτσι με το μέρος τους. Στην συνομιλία αφήνονται κάποια υπονοούμενα για την συνταρακτική αποκάλυψη που θα ακολουθήσει. Ο Βέηντερ προσλαμβάνει τον Μπόμπα Φέτ,  κηνυγό επικυρηγμένων, για να εντοπίσει το Μιλλέννιουμ Φάλκον.

  Ο Φέτ εντοπίζει τελικά το Φάλκον. Ο Λούκ, έχοντας διαισθανθεί ότι οι φίλοι του βρίσκονται σε κίνδυνο αναχωρεί για τον Μπέσπιν. Ο Βέηντερ καταφτάνει και αυτός στην ιπτάμενη πόλη, συλλαμβάνει τον Χαν Σόλο και εφαρμόζοντας πάνω του μια κρυονική μέθοδο βαθιάς κατάψυξης, την οποία προορίζει και για τον Λούκ, τον παγώνει ώστε ο Μπόμπα Φέτ να τον παραδώσει έτσι παγωμένο στον Τζάμπα Χατ, έναν τοκογλύφο στον Τατουίν στον οποίον ο Σόλο χρωστούσε χρήματα εδώ και καιρό.

  Ο Λούκ συναντάει τον Ντάρθ Βέηντερ στην ιπτάμενη πόλη και ακολουθεί μονομαχία κατά την οποία ο Λούκ χάνει τον καρπό του χεριού του. Ο Βέηντερ δεν τον σκοτώνει αλλά τού ζητάει να εγκαταλείψει τους επαναστάτες και να πάει με το μέρος του ώστε μαζί να ανατρέψουν τον Αυτοκράτορα και να αναλάβουν την εξουσία του Γαλαξία. Είναι η στιγμή που αποκαλύπτει στον Λούκ ότι αυτός είναι ο πατέρας του. Μη αντέχοντας ο Λούκ στο άκουσμα αυτής της φρικτής αλήθειας αφήνει τον εαυτό του να πέσει στο κενό αλλά περισυλλέγεται από το Μιλλέννιουμ Φάλκον που με Λάντο,  Λέια, Τσουμπάκα και τα ρομπότ κατάφερε προηγουμένως να ξεφύγει από την ενέδρα. Προτεραιότητά τους τώρα είναι να απελευθερώσουν τον φίλο τους Χάν Σόλο από το αδίστακτο Τζάμπα Χατ.


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ VΙ (1983) – Η επιστροφή των τζεντάι

  Με πολύ καλά μελετημένο σχέδιο και πετυχημένες μεταμφιέσεις οι ήρωες εισχωρούν στο παλάτι του Τζάμπα. Ο Χάν Σόλο εκτίθεται εκεί μέσα ως παγωμένο απολίθωμα στον τοίχο. Η Λέια ρυθμίζει την κρυονική συσκευή και ο Σόλο αποψύχεται και επανέρχεται αλλά ο Τζάμπα τους προορίζει για μαζική ρίψη στο στόμα ενός τέρατος σε έναν λάκκο στην μέση της ερήμου. Τα πράματα δεν πηγαίνουν όμως όπως τα σχεδίασε ο Τζάμπα. Οι ήρωες αντιστέκονται, η έκβαση των γεγονότων αντιστρέφεται και ρίχνουν τελικά την ιπτάμενη εξέδρα του Τζάμπα μέσα στον λάκκο ενώ οι ίδιοι καταφέρνουν να να διαφύγουν.  Η Αυτοκρατορία έχει στο μεταξύ ξεκινήσει την κατασκευή τοὐ νέου Ντέθ Σταρ ακόμα πιο ισχυρού από τον πρώτο. Ο Αυτοκράτορας πραγματοποιεί επίσκεψη για επιθεώρηση των εργασιών και μελετούν εκ νέου με τον Ντάρθ Βέηντερ τρόπο για την προσέλκυση του Λοὐκ στο πλευρό της Αυτοκρατορίας και στην Σκοτεινή Πλευρά τής Δύναμης.

  Ο Λούκ επισκέπτεται για τελευταία φορά τον Ντάγκομπα όπου μαθαίνει από τον Γιόντα και τον Κενόμπι, που εμφανίζεται από τη Δύναμη, για το πεπρωμένο που τον περιμένει: Το τελευταίο που τού απομένει για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του είναι να αναμετρηθεί με τον ίδιο του τον πατέρα, τον Ντάρθ Βέηντερ.  Ο Λούκ το ακούει αυτό με φανερή απροθυμία να το κάνει και δηλώνει στους δύο δασκάλους ότι αρνείται να σκοτώσει τον πατέρα του. Οι δύο τζεντάι το ακούν αυτό με απογοήτευση όσο όμως και με κατανόηση. Ο Γιόντα εγκαταλείπει τα εγκόσμια και μετουσιώνεται στην Δύναμη. Ο Κενόμπι αφηγείται στον Λούκ την ιστορία που τού απέκρυψε στην πρώτη τους συνάντηση παραδεχόμενος ότι ο Ντάρθ Βέηντερ είναι ο πατέρας του και η Λέια είναι η δίδυμη αδερφή του και του εξηγεί ότι δεν την γνώρισε ποτέ διότι μόλις γεννήθηκαν αποφασίστηκε να τα χωρίσουν και να τα κρύψουν διότι ο Αυτοκράτορας ήξερε ότι θα αποτελούσαν κίνδυνο για τον ίδιο του και θα επιδίωκε την εξόντωσή τους.


  Ο Λούκ αφήνει πίσω του τον Ντάγκομπα και μεταβαίνει στο αρχηγείο των επαναστατών οι κατάσκοποι των οποίων έχουν υποκλέψει τα σχέδια και τού νέου Ντέθ Σταρ έχοντας επίσης ανακαλύψει ότι ο τεχνητός πλανήτης περιβάλλεται από αδιαπέραστη ασπίδα η οποία αντλεί όλη την απαιτούμενη ενέργεια από μία βάση στον δασώδη φυσικό δορυφόρο Έντορ. Στόχος της Συμμαχίας η απενεργοποίηση αυτής τής ασπίδας ώστε να μπορέσουν να επιτεθούν στον Ντέθ Σταρ και να τον καταστρέψουν. Προκειμένου για αυτό αποφασίζεται να αποσταλεί μία ομάδα στον Έντορ με ένα μεταγωγικό που εκλάπη από τον αυτοκρατορικό στόλο καθώς και οι απαραίτητοι κωδικοί ώστε να διέλθει από την περιοχή ελέγχου πλησίον τού Ντέθ Σταρ. Η ομάδα αποτελείται από τον Χάν Σόλο, Τσουμπάκα, Λούκ, Λέια και τα δυο ρομπότ. Ο Λάντο ηγείται του στόλου που θα επιτεθεί στον Ντέθ Σταρ.

  Το μεταγωγικό πλησιάζει στον Έντορ από την πλευρά του σημείου που βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ' αυτόν ο Ντἐθ Στἀρ και ζητάει άδεια διέλευσης προφασιζόμενο ότι μεταφέρει εμπορεύματα στην βάση του Έντορ. Οι ελεγκτές κυκλοφορίας αρχίζουν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά με την ταυτοποίηση τού σκάφους αλλά ο Βέηντερ, έχοντας διαισθανθεί  μία γνώριμη ύπαρξη εντός του σκάφους, τους δίνει εντολή να επιτρέψουν την διέλευσή του.

  Η επιχείρηση στον Έντορ δεν είναι περίπατος. Η βάση φυλάσσεται πάρα πολύ καλά. Οι ήρωες εντοπίζονται και διώκονται μέσα το δάσος  από τις ομάδες περιφρούρησης όμως με την συνδρομή των ιθαγενών τοὐ πλανήτη, των χαριτωμένων ίγουοκς που μοιάζουν με δίποδα αρκουδάκια, καταφέρνουν και προχωρούν μέχρι το σημείο που θέλουν. Ο Λούκ αναφέρει στην Λέια ότι είναι η αδερφή του καθώς και για τον πατέρα τους, τον Ντάρθ Βέηντερ τον οποίον είναι αποφασισμένος τελικά να συναντήσει με σκοπό να τον μεταπείσει.

  Ο Βέηντερ μιλάει στον Αυτοκράτορα, που έχει έρθει στο Ντέθ Σταρ, για την απόλυτη βεβαιότητά του ότι ο Λούκ βρίσκεται και αυτός στον Έντορ. Ο Αυτοκράτορας δίνει εντολή στον Βέηντερ να πάει στην Ιερή Σελήνη, όπως αποκαλεί τον Έντορ, και να φέρει τον Λούκ μπροστά του. Στο μεταξύ ο στόλος των επαναστατών ξεκινά για τον Ντέθ Σταρ πιστεύοντας ότι η ασπίδα προστασίας θα είναι απενεργοποιημένη. Ο Βέηντερ παραλαμβάνει τον Λούκ που οικειοθελώς έχει προηγουμένως παραδοθεί. Στον μεταξύ τους διάλογό υπάρχει έντονο πια το στοιχείο τής στοργής τού πατέρα προς τον γιό. Ο Λούκ λοιπόν εμφανίζεται μπροστά στον Αυτοκράτορα και παρακολουθεί την συντριβή που υφίσταται ο στόλος των επαναστατών που μόλις έχει καταφτάσει μιάς και η ομάδα στον Ἐντορ δεν έχει ακόμα καταφέρει να απενεργοποιήσει την ασπίδα.  Τελικά, η σχετικά εύκολη παραχώρηση άδειας διέλευσης προς τον Έντορ ήταν μία παγίδα τού Αυτοκράτορα ώστε να φτάσουν τα πράματα σε αυτό ακριβώς το σημείο.

  Ο Αυτοκράτορας ζητάει πιεστικά από τον Λουκ να γίνει μαθητής του και να ασπαστεί την Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης παίρνοντας θέση δίπλα στο πλευρό του πατέρα του. Ο Λούκ αρνείται πεισματικά και έλκοντας το φωτόσπαθό του που το είχε πάρει κοντά του ο Αυτοκράτορας, κάνει απόπειρα να τον σκοτώσει. Παρεμβαίνει όμως ο Βέηντερ και τον αποκρούει. Η συνέχεια είναι μία μονομαχία εξαιρετικής αγριότητας ανάμεσα σε πατέρα και γιό όπου στο τέλος ο Βέηντερ παραδίνεται στα δίχως οίκτο χτυπήματα τού Λούκ και χάνει τον καρπό τού τεχνητού του χεριού. Το σαρδόνιο γέλιο του Αυτοκράτορα  εκπλήσσει τον Λούκ που τον ακούει να τού ζητάει να αποτελειώσει τον πατέρα του και να πάρει την θέση του. Ο Λουκ, πετάει το φωτόσπαθό του στο πάτωμα αρνούμενος να κάνει κάτι τέτοιο στον ίδιου του τον πατέρα. Βλέποντας ο Αυτοκράτορας τον νεαρό τζεντάη να έχει τέτοια επιμονή στην άρνησή του να ακολουθήσει το Σκοτεινό μονοπάτι της Δύναμης τον κεραυνοβολεί ανελέητα με ισχυρές ηλεκτρικές εκκενώσεις. Ο Λούκ αδυνατεί να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση στην τεράστια ενέργεια που συνεχίζει να δέχεται και ο θάνατός του είναι θέμα λίγων δευτερολέπτων. Ξαφνικά, ο Ντάρθ Βέηντερ που μόλις έχει καταφέρει να σηκωθεί στα πόδια του δεν αντέχει να βλέπει να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια του ο ίδιος του ο γιός και αρπάζοντας τον Αυτοκράτορα τον σηκώνει και τον πετάει σε βαθύ αγωγό εντός τού Ντέθ Σταρ δεχόμενος όμως ο ίδιος όλη την φονική ενέργεια που εκλύεται από τον θάνατο του Αυτοκράτορα.

  Στον Έντορ οι εναπομείναντες τής ομάδας καταφέρνουν τελικά να ανατινάξουν την βάση παραγωγής προστατευτικής ασπίδας τού Ντέθ Σταρ και έτσι ο στόλος της Συμμαχίας μπορεί και ξεκινά επίθεση δίχως έλεος εναντίον τού Ντέθ Σταρ. Ο Λούκ μεταφέροντας τον πατέρα του στην πλάτη  φτάνει στην εξέδρα των σκαφών ώστε να διαφύγουν μαζί από τον Ντέθ Σταρ που καταρρέει. Ο Άνακιν Σκάηγουώκερ άρτι μεταμεληθέντας για το παρελθόν του  ζητάει από τον γιό του, τον Λουκ, να τού βγάλει την μάσκα ώστε να μπορέσει να τον δει για μία έστω μόνο φορά με τα ίδια του τα μάτια όπως και έγινε. Μετά από έναν σύντομο, συγκινητικό διάλογο μεταξύ τους, ο Άνακιν πεθαίνει.

  Τελικά ο Ντέθ Σταρ ανατινάζεται από εύστοχη βολή του Μιλλέννιουμ Φάλκον στην καρδιά τού αντιδραστήρα του. Ο Λουκ, προλαβαίνει να διαφύγει έχοντας στο σκάφος το άψυχο σώμα τού Άνακιν. Η Αυτοκρατορία έχει καταρρεύσει. Πανηγυρισμοί ακολουθούν απ'άκρη σ'άκρη τού Γαλαξία. Ο Χάν Σόλο αγκαλιάζει την Λέια με την οποία είχαν δεθεί και συναισθηματικά. Ο Λούκ θρηνεί για τον νεκρό του πατέρα και ακολουθώντας το τελετουργικό που αρμόζει σε έναν μεγάλο πολεμιστή καίει στην πυρά το σώμα του επιστρέφοντας λίγο αργότερα στους πανηγυρισμούς. Πριν τους τίτλους τέλους εμφανίζονται στον Λουκ, μαζί ο Άνακιν που στο μεταξύ έχει μετουσιωθεί στην Δύναμη, ο Γιόντα και ο Όμπι Ουάν Κενόμπι.

* * * * Τ Ε Λ Ο Σ * * * *

Τί προηγήθηκε όμως και η ιστορία ξεκινάει έτσι απότομα, με μια Αυτοκρατορία που καταδιώκει τους επαναστάτες; Πώς φτάσαμε στην αρχή του επεισοδίου 4; Τι υπήρχε πριν την Αυτοκρατορία; Πώς ο Άνακιν έγινε Ντάρθ Βέηντερ; Ποιος ήταν ο Αυτοκράτορας; Όλα αυτά και πάρα πολλά άλλα ερωτήματα απαντήθηκαν μεταγενέστερα, με τα επεισόδια I, II και ΙΙΙ. Ακολουθεί η περίληψή τους.


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Ι (1999) - Η αόρατη απειλή


  Μετά από μακρά περίοδο ειρήνης κάποια πλανητικά συστήματα τής Γαλαξιακής Ένωσης (ή, αλλιώς, Γαλαξιακής Δημοκρατίας) εκδηλώνουν αποσχιστικές τάσεις και έτσι υπό την ηγεσία τού Κάουντ Ντούκου, πρώην τζεντάι και νυν μαθητή του λόρδου της Σκοτεινής Πλευράς της Δύναμης,  Ντάρθ Σίντιους, ιδρύουν την Ομοσπονδία Εμπορίου η οποία προχωρεί στην δημιουργία ρομποτικού στρατού με σκοπό να υποστηρίξει και στρατιωτικά την επιλογή της αυτή προσαρτώντας έτσι όλο και περισσότερους πλανήτες.

  Η πρώτη απειλητική κίνηση τής Ομοσπονδίας προς πλανήτη-μέλος τής Δημοκρατίας γίνεται με τον αποκλεισμό των εμπορικών οδών από και προς τον πλανήτη Ναμπού. Ο Βάλορου, καγκελάριος της Δημοκρατίας, στέλνει δύο τζεντάι, τον Κουάι-Γκον Τζην και τον νεαρό μαθητή του,  Όμπι-Ουάν Κενόμπι, για διαπραγματεύσεις με τον αντιβασιλέα τής Ομοσπονδίας Νιούτ Γκάνρεη, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ναμπού, με θέμα την λήξη του αποκλεισμού. Μαθαίνοντάς το αυτό ο Ντάρθ Σίντιους δίνει εντολή στον αντιβασιλέα να σκοτώσουν τους τζεντάι και έτσι οι συνομιλίες καταλήγουν σε ενέδρα κατά των δύο τζεντάι πριν ακόμα καν ξεκινήσουν.

  Οι δύο τζεντάι καταφέρνουν να ξεφύγουν από την ενέδρα και καταφτάνουν έτσι στην επιφάνεια τού Ναμπού. Σχεδόν ταυτόχρονα όμως αποβιβάζονται και οι στρατιές ρομπότ τής Ομοσπονδίας που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ο Κενόμπι και ο Τζην με την καθοδήγηση τού Τζάρ-Τζάρ Μπίνγκς, ενός ντόπιου από την φυλή των Γκάν-Γκαν, φτάνουν στην πρωτεύουσα τού Ναμπού και πείθουν την βασίλισσα Πάντμε Αμιντάλα να τους ακολουθήσει στην πρωτεύουσα τής Δημοκρατίας, στον πλανήτη Κόρουσαντ, τόσο για την ασφάλειά της όσο και για να εκθέσει εκεί στην Γερουσία το πρόβλημα τού πλανήτη της. Στο πλευρό της βρίσκεται ο γερουσιαστής Πάλπατιν από τον Ναμπού, πιστός της εκπρόσωπος στην Γερουσία. Φεύγοντας από τον Ναμπού βάλλονται από τις δυνάμεις τής Ομοσπονδίας που εμπόδιζαν κάθε κίνηση από και προς τον πλανήτη και μη μπορώντας να συνεχίσουν μέχρι τον Κόρουσαντ λόγω της βλάβης που υπέστησαν, σταθμεύουν στον πλανήτη Τατουίν προς εύρεση ανταλλακτικού. Εκεί, γνωρίζουν τον μικρό Άνακιν Σκάηγουώκερ, ένα παιδί προικισμένο με μεγάλη συγκέντρωση Δύναμης μέσα του που τους βοηθάει να αποκτήσουν αυτό που χρειάζονται.  Οι δύο ιππότες, ενθουσιασμένοι αλλά και πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ένα παιδί-θαύμα με εξαιρετικές προοπτικές να γίνει ένας σπουδαίος τζεντάι ζητάνε από την μαμά του την Σμί Σκάουγουώκερ να τον πάρουν μαζί τους στον Κόρουσαντ για εκπαίδευση στην τέχνη των τζεντάι, όπως και έγινε.

  Το σκάφος επισκευάστηκε και όλα ήταν έτοιμα για αναχώρηση. Όμως ο Ντάρθ Σίντιους τους επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Ο μαθητής του, o Ντάρθ Μόλ, τους εντόπισε και ξαφνικά επιτίθεται στους τζεντάι με το διπλό του κόκκινο φωτόσπαθο. Αιφνιδιασμένοι αλλά όχι απροετοίμαστοι οι δύο ιππότες, κατορθώνουν και τον απωθήσουν αναχωρώντας τελικά για τον Κόρουσαντ. Εκεί, ο γερουσιαστής Πάλπατιν, μέμφεται τον καγκελάριο Βάλορουμ για ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση τής κρίσης στον Ναμπού και πείθει την βασίλισσα Αμιντάλα να υποστηρίξει αυτό το αίτημα στην συνεδρίαση της Γερουσίας. Ο ίδιος προτείνει επίσης την εκλογή νέου καγκελάριου με αυξημένες εξουσίες ώστε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία που εμποδίζει την ανάληψη δράσης για τερματισμό τής κρίσης. Στην ολομέλεια τής Γερουσίας ο Βάλορουμ ακούει δυσαρεστημένος την μομφή στο πρόσωπό του η οποία τελικά γίνεται δεκτή από την Γερουσίας. Ο Πάλπατιν δηλώνει την πρόθεσή του να θέσει  υποψηφιότητα για την θέση τού νέου καγκελάριου.

  Μετά το πέρας τής συνεδρίασης η βασίλισσα Αμιντάλα ζητάει να επιστρέψει στους υπηκόους της παρά τους κινδύνους μίας επιστροφής της στον Ναμπού. Ο Κενόμπι και ο Τζήν αλλά και ο Άνακιν την συνοδεύουν στον ταξίδι της και μαζί τους επιστρέφει και ο Τζάρ Τζάρ. Εκεί, οι δύο νοήμονες φυλές τού πλανήτη, άνθρωποι και γκάν-γκαν όχι απλά υπεραμύνονται ενάντια στην επίθεση τού ρομποτικού στρατού τής Ομοσπονδίας αλλά εφαρμόζοντας στρατηγικό σχέδιο αποκτούν προβάδισμα.  Ο Άνακιν Σκάηγουώκερ, με μαχητικό σκάφος στο οποίο τον είχαν βάλει για να προστατευτεί, εισβάλει στα ενδότερα τού διαστημικού σταθμού τής Ομοσπονδίας από όπου ελέγχονται όλα τα ρομπότ που λαμβάνουν μέρος στην επίθεση, τον διαλύει και έτσι αυτομάτως απενεργοποιούνται τα ρομπότ τής Ομοσπονδίας στην επιφάνεια του Ναμπού. Μία νίκη της Δημοκρατίας κατά της Ομοσπονδίας Εμπορίου έχει επιτευχθεί.

  Παρόλα αυτά όμως, ο Ντάρθ Μολ επανεμφανίζεται στον Ναμπού όπου ακόμα βρίσκονταν οι δύο τζεντάι και επιτιθέμενος εναντίον τους κατορθώνει και σκοτώνει τον Τζήν. Στην συνέχεια όμως της μάχης, ο Κενόμπι πληρώνει τον Μόλ με το ίδιο νόμισμα παίρνοντας εκδίκηση για τον θάνατο του δασκάλου του. Η επανεμφάνιση αυτή των Σιθ προκαλεί έντονη δυσφορία στους τζεντάι.


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΙΙ (2002) – Η επίθεση των κλώνων

  10 χρόνια αργότερα, ο Πάλπατιν έχει εκλεγεί τελικά καγκελάριος τής Γαλαξιακής Δημοκρατίας και μπροστά στην επερχόμενη απειλή από τον ρομποτικό στρατό των αποσχισμένων ζητάει από την Γερουσία και άλλες αυξημένες εξουσίες ώστε δώσει εντολή για δημιουργία ενός προηγμένου στρατού που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα αναρίθμητα ρομπότ τού σκοτεινού λόρδου των Σιθ που αναμένεται να εξαπολύσουν επίθεση σε κάθε γωνιά της Γαλαξιακής Δημοκρατίας. Η Γερουσία τού δίνει τις υπερεξουσίες και ταυτόχρονα ο καγκελάριος δεσμεύεται να τις παραδώσει μόλις η κρίση παρέλθει.

  Πριν ακόμα όμως ανατεθεί σε κάποιον η δημιουργία αυτού τού στρατού, ο Όμπι Ουάν ανακαλύπτει με έκπληξη ότι η φυλή της συντεχνίας των κλωνοποιών που ζουν σε εξέδρες-τεχνητά νησιά τού υδάτινου πλανήτη Καμίνο, όπου πήγε για διερεύνηση ενός άλλου ζητήματος, είχαν ήδη ξεκινήσει την διεκπεραίωση τής παραγγελίας που τους είχε όμως δωθεί πολλά χρόνια πριν, έχοντας μάλιστα ήδη έτοιμους εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες δια κλωνοποιήσεως ενός κυνηγού επικηρυγμένων ενώ εκατομμύρια άλλοι ήταν στο πρόγραμμα να παραχθούν.

  Στο μεταξύ ο μαθητευόμενος τού Όμπι Ουάν στην τέχνη των τζεντάη και πολλά υποσχόμενος  Άνακιν Σκάηγουώκερ, έχει παραμείνει κατόπιν εντολής τού καγκελάριου Πάλπατιν να προστατεύει την Πάντμε με την οποία αρχίζει να δένεται και αισθηματικά, αλλά μία διαίσθησή του ότι η μητέρα του βρίσκεται σε κίνδυνο τον οδηγεί να διαπράξει μία αποτρόπαια σφαγή δίχως οίκτο  στα μέλη τού καταυλισμού των αμμοανθρώπων όπου όντως τελικά κρατούσαν αιχμάλωτη την μάνα του, στον πατρικό του πλανήτη Τατουίν.

  Ο Όμπι Ουάν, ακολουθώντας τον κυνηγό καθώς ο τελευταίος διέφυγε από τον Καμίνο μετά από μία επεισοδιακή συνάντηση μεταξύ τους στον εξωτερικό χώρο τής εξέδρας, φτάνει στον πλανήτη Τζεόνοσις. Λίγο αργότερα καταφτάνει και ο Άνακιν με την Πάντμε καθώς το μήνυμα που έστειλε ο Κενόμπι από τον Τζεόνοσις προς το Συμβούλιο των Τζεντάη με το οποίο τους ενημέρωνε για αυτό που είδε, διακόπηκε αιφνιδιαστικά όταν δέχτηκε επίθεση από ένα αλλόκοτο πλάσμα. Ο Άνακιν ανακαλύπτει εκεί έντρομος ότι λειτουργεί μονάδα παραγωγής ρομπότ για τον στρατό των αποσχισμένων από την Δημοκρατία που πήγαν με τον μέρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου. Συλλαμβάνεται όμως όπως και η Πάντμε. Ο Κενόμπι έχει πιαστεί και αυτός αιχμάλωτος του Κάουντ Ντούκου ο οποίος τού εκμυστηρεύεται ότι ο Ντάρθ Σίντιους έχει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος της Γερουσίας. Ο Όμπι Ουάν δεν τον πιστεύει και καταλήγει μαζί με τον Άνακιν και την Πάντμε στην αρένα με τα θηρία.

  Η ηρωική αλλά ανεπιτυχής επέμβαση ομάδας τζεντάι με επικεφαλής τον δάσκαλο Μέης Γουίντου που πήγαν να τους ελευθερώσουν τους βρίσκει όλους περικυκλωμένους από τον ρομποτικό στρατό.  Ξαφνικά, ένας ήχος σκίζει τους ουρανούς και κάνει τους πάντες να στρέψουν το βλέμμα τους προς τα πάνω. Ήταν ο Μάστερ Γιόντα, που κατέφτασε απ’ ευθείας από τον Καμίνο μαζί με το πρώτο δείγμα κλώνων στρατιωτών οι οποίοι στην παρθενική τους αυτή εμφάνιση στο πλευρό της Δημοκρατίας καταφέρνουν να πάρουν τους αιχμαλώτους. Ακολουθούν καταστροφές των μονάδων παραγωγής ρομποτικού στρατού στον Τζεόνοσις.

  Ο Κενόμπι και ο Άνακιν προσπαθούν να συλλάβουν τον Ντούκου ο οποίος όμως τους απωθεί και κόβει μάλιστα τον καρπό τού χεριού τού Άνακιν κατά την μονομαχία μεταξύ τους.  Εκείνη τη στιγμή καταφτάνει όμως ο Γιόντα που στριμώχνει τον Ντούκου στην μονομαχία τους με τα φωτόσπαθά, αλλά ο τελευταίος καταφέρνει τελικά να ξεφύγει και να καταλήξει στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας στον πλανήτη-πόλη Κόρουσαντ. Εκεί, παραίνει στον Ντάρθ Σίντιους τα σχέδια τού υπερόπλου κατά της Δημοκρατίας: τού Ντέθ Σταρ (Death Star).
Ο Άνακιν παντρεύεται στα κρυφά την Πάντμε στον Ναμπού. Όμως ο πόλεμος μόλις έχει ξεκινήσει.


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΙΙΙ (2005) – Η εκδίκιση των Σίθ

  Ακολουθούν σκληρές μάχες στα πλανητικά συστήματα της Δημοκρατίας στα οποία οι αποσχισμένοι έχουν εξαπολύσει επίθεση. Στο μεσοδιάστημα όλο και περισσότεροι έχουν προσχωρήσει στους αποσχισμένους. Ο Ντούκου έχει απαγάγει τον Καγκελάριο Πάλπατιν αλλά ο Άνακιν τον απελευθερώνει και ταυτόχρονα σκοτώνει τον Κάουντ Ντούκου, κατόπιν προτροπής του Πάλπατιν, αν και θα μπορούσε να τον είχε συλλάβει. Η Πάντμε αποκαλύπτει στον Άνακιν ότι είναι έγκυος. Ο Άνακιν ξεκινάει όμως να βλέπει εφιάλτες ότι η Πάντμε θα πεθάνει πάνω στη γέννα. Ο καγκελάριος Πάλπατιν, που έχει αναπτύξει στο μεταξύ φιλική σχέση με τον Άνακιν, τού αφηγείται σε ανύποπτο χρόνο μια ιστορία για κάποιον λόρδο των Σιθ, τον Ντάρθ Πλέγκις, που είχε καταφέρει να αποτρέψει τον θάνατο  των προσώπων που αγαπούσε χρησιμοποιώντας την Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης. Καθώς ο Άνακιν το ακούει αυτό αρχίζει να αναπτύσσει μέσα του ζωηρό ενδιαφέρον για αυτή την πλευρά  της Δύναμης καθώς πιστεύει ότι έτσι θα αποτρέψει τον θάνατο της Πάντμε.

  Το Συμβούλιο των τζεντάι αναθέτει στον Άνακιν την παρακολούθηση της κάθε κίνησης τού  Πάλπατιν διότι τον υποψιάζονται ότι βρίσκεται πίσω από διάφορα περίεργα πράματα, καθώς παρόλο που και ο δεύτερος αρχηγός του ρομποτικού στρατού, ο Τζένεραλ Γκρίβιους, έχει εξολοθρευτεί από τον Όμπι Ουάν Κενόμπι, ο καγκελάριος δεν παραδίδει τις υπερεξουσίες που τού είχαν δοθεί. Η επόμενή του συνάντηση με τον Πάλπατιν αποδεικνύται καθοριστική για την έκβαση τής ιστορίας μιας και ο Πάλπατιν τού αναφέρει ότι υπάρχει ελπίδα να σωθεί η Πάντμε αρκεί ο Άνακιν να γίνει μαθητής του και να ασπαστεί την Σκοτεινή Πλευρά τής Δύναμης. Είναι η στιγμή που αποκαλύπτεται ότι ο καγκελάριος Πάλπατιν ἠταν ο ίδιος ο Ντάρθ Σίντιους που όλον τον προηγούμενο καιρό έπαιζε έναν ύπουλο, διπλό ρόλο.

  Ο Άνακιν, μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που μόλις είχε ακούσει, βρίσκει τον Μέης Γουίντου ο οποίος αποφασίζει να πάει άμεσα με συνοδεία μάλιστα και άλλων τζεντάι στην Καγκελαρία για να συλλάβουν τον Πάλπατιν που αποδείχτηκε ότι τελικά ήταν ο λόρδος των Σιθ που πάντα έψαχναν, συνιστώντας στον Άνακιν να τους περιμένει στην αίθουσα τού Συμβουλίου των τζεντάι.

  Η επική μάχη ανάμεσα στον Σίντιους και στον Γουίντου παρολίγο να σήμαινε το τέλος τού Σίντιους αν απροσδόκητα δεν επενέβαινε ο Άνακιν φοβούμενος ότι αν χαθεί ο Σίντιους θα χαθεί μαζί με αυτόν και η ελπίδα να αποκτήσει την απαραίτητη γνώση ώστε να σωθεί η Πάντμε. Έτσι, προδίδοντας τον Γουίντου με μία άνανδρη κίνηση, τον πετάνε στο κενό από τον εικοστό όροφο του γραφείου της Καγκελαρίας. Ο Άνακιν αφιερώνει την ύπαρξή του στις διδαχές του παραμορφωμένου από την μάχη Ντάρθ Σίντιους και αποκτάει το νέο του όνομα: Ντάρθ Βέηντερ.

  Η στιγμή βρίσκει τους υπόλοιπους τζεντάι να είναι διασκορπισμένοι στα πεδία των μαχών όπου διοικούν τις μεραρχίες των κλώνων στα πλανητικά συστήματα που η Ομοσπονδία έχει αποβιβαστεί με τον ρομποτικό της στρατό. Και τότε συμβαίνει το φοβερό: Ο Σίντιους διατάσει όλους τους κλώνους να εκτελέσουν την «Εντολή 66». Στο άκουσμα τής εντολής, οι κλώνοι στρέφουν άμεσα τα πυρά τους κατά των τζεντάι σκοτώνοντας πολλούς από αυτούς. Η παραγγελία των κλώνων ανήκε εξ’αρχής στο σχέδιο τού Σίντιους ώστε να χρησιμοποιηθούν από αυτόν όταν αυτός θα πίστευε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή.

  Η επόμενη φάση τού σατανικού σχεδίου τού Σίντιους είναι να στείλει τον Άνακιν (απ’ εδώ και πέρα, Ντάρθ Βέηντερ) στον Ναό των Τζεντάι ώστε να σκοτώσει όλους όσους βρει εκεί συμπεριλαμανομένων και των νεαρών μαθητών που εκπαιδεύονταν στην τέχνη και να μεταβεί κατόπιν στον πλανήτη Μούσταφαρ όπου είχε προηγουμένως μεταφέρει -  υποτίθεται για την ασφάλειά τους - όλους τους ηγέτες των πλανητικών συστημάτων τής Ομοσπονδίας Εμπορίου και να τους σκοτώσει και αυτούς. Ο Γιόντα και ο Όμπι Ουάν που γλίτωσαν από την επίθεση των κλώνων, έχουν επιστρέψει στον Κόρουσαντ και όταν διαπιστώνουν ότι πίσω από όλα αυτά που συνέβησαν βρίσκονται οι δύο Σιθ,  Ντάρθ Βέηντερ και ο Σίντιους καταλήγουν ότι ο στόχος πλέον είναι ένας: Να καταστρέψουν τους Σιθ.

  Ο Σίντιους, με την ιδιότητα ακόμα του καγκελάριου συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της Γερουσίας. Στον λόγο του προς την τελευταία αυτή σύγκλιση τής Γερουσίας  αναφέρει ότι έγινε πραξικόπημα εναντίον του από τους τζεντάι που τον άφησαν παραμορφωμένο και εν μέσω βροντερών χειροκροτημάτων διαλύει την Γερουσία μετατρέποντας το πολίτευμα σε Γαλαξιακή Αυτοκρατορία προβάλλοντας την αλλαγή αυτή ως αναγκαία για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στον Γαλαξία.

  Με μεγάλη απροθυμία ο Όμπι-Ουάν αναλαμβάνει να εξοντώσει τον Άνακιν, αγαπημένο του μαθητή και φίλο, και μπαίνοντας στα κρυφά στο διαστημικό όχημα τής Πάντμε για την οποία φαντάστηκε ότι ήξερε πού είναι ο Άνακιν και ότι τα αισθήματά της θα την οδηγούσαν να τον συναντήσει άμεσα, πηγαίνει στον Μούσταφαρ. Ο Γιόντα επισκέπτεται τον Αυτοκράτορα Ντάρθ Σίντιους στο γραφείο του. Η μονομαχία που ακολουθεί είναι σκληρή αλλά χωρίς να μπορέσει να νικήσει τον Σίντιους και έτσι ο Γιόντα αρκείται στο να καταφέρει να διαφύγει. Ο Σίντιους δίνει εντολή να απενεργοποιηθούν όλα τα ρομπότ της Ομοσπονδίας Εμπορίου. Οι κλώνοι είναι ο νέος στρατός της Αυτοκρατορίας.

  Στον Μούσταφαρ ο άκαρπος διάλογος μεταξύ των δύο πρώην φίλων δίνει τη θέση του σε μία μονομαχία με τα φωτόσπαθα πρωτοφανούς σκληρότητας πάνω σε εξέδρες που καταρρέουν και λιώνουν στα ποτάμια μεταλλικής λάβας τού πλανήτη από όπου συγκεντρώνεται μέταλλο για την κατασκευή τού Ντέθ Σταρ. Η κατάληξη είναι ο Όμπι-Ουάν να κόψει τα πόδια και το χέρι του Άνακιν και με μεγάλη του λύπη να τον αφήσει αβοήθητο στο έδαφος δίπλα στον ποταμό λάβας, χωρίς όμως να τον αποτελειώσει.

  Ο Σίντιους έχει διαισθανθεί ότι ο Βέηντερ βρίσκεται σε κίνδυνο και μεταβαίνει αυτοπροσώπως στον Μούσταφαρ για να τον παραλάβει σε νοσοκομειακή κάψουλα διότι αν και βαριά τραυματισμένος είναι ακόμα ζωντανός. Αφού τού προστίθενται τεχνητά μέλη η μόνη επιλογή για να μπορεί να επιβιώσει είναι να τού τοποθετηθεί εφ’ όρου ζωής μία μάσκα για να μπορεί να αναπνέει.

  Η Πάντμε γεννάει τελικά δίδυμα αλλά για αδιευκρίνιστο λόγο πεθαίνει λίγο μετά την γέννα προλαβαίνοντας όμως να δώσει ονόματα στα παιδιά. Λούκ και Λέια. Ο Γιόντα και ο Όμπι Ουάν αποφασίζουν να τα χωρίσουν για να μην τα βρει ο Σίντιους. Τον Λουκ τον πηγαίνει ο Όμπι Ουάν στον Τατουίν και τον δίνει στον ετεροθαλή αδελφό του Άνακιν Σκάηγουώκερ. Η Λέια υιοθετείται από τον πρώην γερουσιαστή Μπέηλ Οργκάνα ο οποίος τώρα που ανατράπηκε η Δημοκρατία θα αναχωρούσε για τον πλανήτη του, τον Όλντεραν. Ο Γιόντα μετά την αποτυχία του αυτοεξορίζεται στον βαλτώδη πλανήτη Ντάγκομπα. Ο Όμπι-Ουάν πηγαίνει και αυτός αυτοεξόριστος στα βουνά του Τατουίν.


  Η Αυτοκρατορία μόλις είχε εγκαθιδρυθεί. Ο Αυτοκράτορας Σίντιους εγκαθιστά δικούς του κυβερνήτες στα πλανητικά συστήματα της Αυτοκρατορίας. Το υπερόπλο της, το Death Start, είναι υπό κατασκευή. Η συνέχεια, στο Επεισόδιο IV



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου