Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Κατόπιν φαγώματος, άδεια τα ταμεία των κυπριακών τραπεζών

Επιτέλους ειλικρίνεια,

Ο κύπριος υπουργός Τάσος Μητσόπουλος, χωρίς να το καταλάβει, άφησε σήμερα (Παρασκευή 22/3/2013) να εννοηθεί στην συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι οι κυπριακές τράπεζες έφαγαν τα λεφτά των Κυπρίων αλλά και των ξένων καταθετών σε τέτοιο βαθμό που τα ταμεία είναι σχεδόν άδεια.
Παραθέτω αυτούσιο αυτό που είπε και ευθύς αμέσως κάνω τη μετάφραση χρησιμοποιώντας προηγμένες μαθηματικές τεχνικές …από τη δευτέρα δημοτικού.
Είπε ο υπουργός:

«Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και αστάθμητους παράγοντες όπως ακριβώς συνέβη και εχθές  (Πέμπτη 21/3/2013, 4η καθημερινή όπου οι τράπεζες είναι κλειστές) με την ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ όπου οι πιέσεις που ασκούντο πάνω της ήταν πλέον ασφυκτικές και ο ρυθμός αναλήψεων από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) οδήγησαν ουσιαστικά στο ενδεχόμενο να καταρρεύσει η τράπεζα λόγω έλλειψης ρευστών.»

Aς πάμε σε έναν υπολογισμό «τραβώντας» μάλιστα τα στοιχεία έτσι ώστε αυτά να έχουν το πλέον υπερασπιστικό(!) μέγεθος για την τράπεζα:
 
  1. Η Κύπρος έχει περί τους 870.000 κατοίκους, κάτι λιγότερο δηλαδή από τη Θεσσαλονίκη.
  2.  Ας υποθέσουμε ότι οι μισοί διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό στην ΛΑΪΚΗ δηλαδή περί τους 450.000. Θεωρώντας ότι ανά οικογένεια δεν πήγαν όλοι να κάνουν ανάληψη αλλά ένας, ας υποθέσουμε ότι ξαφνικά την Πέμπτη 21/3/2013 κινήθηκαν 150.000 άτομα προς τα ΑΤΜ.
  3. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΛΑΪΚΗΣ από κάποια στιγμή και μετά το όριο ανάληψης έπεσε στα 260€, αλλά εδώ θα υποθέσω ότι ήταν αμείωτο 800€ (όπως ισχύει συνήθως).
  4. Άρα ζητήθηκαν 150.000 x 800 € = 120.000.000€ (120 εκατομμύρια ευρώ)
  5. Στην πραγματικότητα λαμβανομένου υπόψη ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν 150 χιλιάδες οι προσελθόντες στα ΑΤΜ και δεδομένου ότι το όριο ανάληψης από κάποια στιγμή και μετά έπεσε στα 260€, το ποσό δεν ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή μια τράπεζα που δηλώνει στις επίσημες εκθέσεις της ενεργητικό δισεκατομμυρίων κλείνει ξαφνικά την στρόφιγγα παροχής ρευστού για ένα ποσό αστείο σε σύγκριση με το – υποτιθέμενο – ενεργητικό της.

Άρα ποιο είναι το μοναδικό συμπέρασμα; Ότι λεφτά …yok!  Οι τράπεζες έχουν φάει τα λεφτά προ πολλού και γι αυτό η κυπριακή βουλή ψήφισε «ΟΧΙ», κάτι για το οποίο ήταν σίγουρος ο Αναστασιάδη, απλώς θα έπρεπε να πει ο ίδιος αρχικά ΝΑΙ προκειμένου να δείξει ότι ο λαός του ήταν αυτός που δεν το δέχτηκε αφού ακολουθήθηκαν όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες.  Αν ψήφιζαν «ΝΑΙ» θα έπρεπε να εκταμιευθούν από τις τράπεζες τα 5,8 δις ευρώ που ζητήθηκαν από το eurogroup τα οποία βέβαια δεν υπάρχουν και αυτό είναι γνωστό στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου οπότε μετά από τέτοια ανακάλυψη-πυρηνική βόμβα, θα πηγαίναμε για άλλα.

Βέβαια είναι γνωστό ότι γενικά οι τράπεζες διαθέτουν σε ρευστό μόνο ένα μικρό ποσοστό του ενεργητικού τους και κερδοσκοπούν χρησιμοποιώντας οι ίδιες ανύπαρκτο χρήμα για να απαιτήσουν κατόπιν από τους πελάτες τους πραγματικό χρήμα αλλά απ’ ότι τουλάχιστον φαίνεται ως τώρα, ο βαθμός που αφέθηκαν να καταληστευθούν οι κυπριακές τράπεζες με την ευγενική πάντα χορηγία των ελλήνων και κυπρίων πολιτικών πρέπει να είναι εγκληματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου