Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Αλέξης Τσίπρας. Η ακτινογραφία ενός συνεχιστή της σημερινής πολιτικής

Είναι πολύ όμορφη όλη αυτή η περίοδος των τριών τελευταίων ετών. Είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από την ειλικρίνεια των πολιτικών απέναντί μας.
Δεν χάνουν ευκαιρία να κηρύττουν ότι «θα σας εξαφανίσομεν» μόνο που η διαφορά από τον Μαυρογιαλούρο του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου είναι ότι αυτοί δεν το παίρνουν πίσω ούτε το παρουσιάζουν ωσάν αυτό να εκφέρθηκε εκ παραδρομής.

Και αφού λοιπόν οι του εκάστοτε κυβερνητικού σχηματισμού έχουν κάθε ευκαιρία να προβάλουν αυτή τους την αρετή θα ήταν καλό να είμαστε δίκαιοι και με την αξιωματική αντιπολίτευση και να αναδείξουμε την απέραντη ειλικρίνεια και του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο του οποίου ένα σημαντικό μέρος του κόσμου έχει εναποθέσει ελπίδες για καλύτερες ημέρες και τον περιμένει να έρθει σαν τη Δευτέρα Παρουσία.

Ας εξετάσουμε τις ομιλίες του Τσίπρα στο Σύνταγμα στις 17 Ιουνίου 2013 αλλά και στην Καβάλα στις 20 Ιουνίου. Αμφότερες χαρακτηρίζονται στο πρώτο μισό από την απαραίτητη συνθηματολογία και φαινομενικά σφοδρή επίθεση εναντίον του Σαμαρά. Στο δεύτερο μισό όμως και αφού έχει ευφρανθεί η καρδιά του πλήθους, ξεκινάει η διαδικασία της προσγείωσης σε μνημονιακά εδάφη.

Ο Τσίπρας λοιπόν μας είπε ότι

δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα από αυτά που συμβαίνουν. Μας είπε ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις τράπεζες αλλά και να ξεπληρώνουμε τους τοκογλύφους, μας είπε ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε χαράτσια και παράλογα ποσά στην εφορία , μας είπε ότι θα συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Απλώς όλα αυτά τα είπε με δικά του λόγια.

Και, εντάξει, όταν κάποιος είναι καλεσμένος σε ένα panel είναι κατανοητό ότι μπορεί να κάνει μια διατύπωση που δεν ανταποκρίνεται απόλυτα σε αυτό που πραγματικά ήθελε να πει. Όταν όμως έχουμε ομιλία που είναι γραμμένη από πριν και όταν αυτή επαναλαμβάνεται λίγες ημέρες αργότερα χρησιμοποιώντας τις ίδιες διατυπώσεις τότε έχουμε να κάνουμε με εκδήλωση των πραγματικών προθέσεων.

Ακολουθούν κάποιες φράσεις από τις ομιλίες του Τσίπρα στο Σύνταγμα στις 17 Ιουνίου 2013 και στην Καβάλα στις 20 Ιουνίου. Οι αναφορές σε λεπτά:δευτερόλεπτα (mm:ss) , αφορούν την ακριβή χρονική στιγμή στο video της αντίστοιχης ομιλίας όπου ο Τσίπρας ξεκινάει να λέει τη φράση που παραθέτω. Εδώ είναι ολόκληρες οι ομιλίες:





Σύνταγμα 17/6/2013 Καβάλα 20/6/2013

ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Σύνταγμα,  (video 00:27) «…το δικό μας χρέος είναι απέναντι στους άνεργους … στους ανασφάλιστους … στους νεόπτωχους και σε αυτούς  πρώτα  χρωστάμε και μετά στους τραπεζίτες και στους δανειστές». Πιστεύει  αλήθεια ο Τσίπρας ότι  χρωστάμε και άλλα στους τραπεζίτες;  Οι ευνοϊκότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 220.000.000.000 ευρώ (220 δις!!!) που έχουμε φορτωθεί στις πλάτες μας εμείς οι κοινοί θνητοί ως χρέος προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ντόπιες τράπεζες (≈22.000€ χρέος ανά κεφάλι …ανεξαρτήτως ηλικίας) και παρόλα αυτά  ο Τσίπρας μας ξεκαθαρίζει ότι συνεχίζουμε να χρωστάμε στους τραπεζίτες. Έστω και βάζοντάς τους σε δεύτερη μοίρα. Πολύ ωραία λοιπόν.


ΘΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ
Σύνταγμα, (video 00:50) «...πρώτα μισθοί και συντάξεις ... και μετά θα ξεπληρώνουμε τους τόκους, τα πανωτόκια και τους τοκογλύφους». Νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που επισήμως χρησιμοποιείται η διατύπωση ότι, ναι, θα ξεπληρώσουμε ακόμα και τους τοκογλύφους.   Αντί δηλαδή να πει ότι ειδικά οι τοκογλύφοι καλά θα κάνουν να συνηθίζουν στην ιδέα ότι το ψοφίμι δεν θα συνεχίσει να τους προσφέρει τις σάρκες του, αυτός τους διαβεβαιώνει ότι – αν και τοκογλύφοι -  εμείς θα τους ξεπληρώσουμε έστω και δίνοντάς τους το χαρτάκι με το νούμερο 2! Ένας άνθρωπος που από τη μια μιλάει για σύγκληση διεθνούς συνδιάσκεψης για διαγραφή μέρους του χρέους (Καβάλα, video 49:00)  δηλώνει ταυτόχρονα ότι δεν θα χαλάσει την καρδιά των τοκογλύφων.

ΟΙ ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΗΧΤΑΔΕΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΠΩΣ (ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ!)
Σύνταγμα, (video 01:30) «...απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης για όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχιας». Άρα: Συνέχιση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης για όσου διαβιούν πάνω από το όριο της
φτώχιας. Αν λοιπόν έχεις εισόδημα 17.000€ το χρόνο, δυο παιδιά να θρέψεις και η σύζυγός σου είναι άνεργη, τότε παρόλα αυτά θεωρείσαι ότι δεν έχεις πέσει κάτω από το όριο της φτώχιας  και ο στραμπουληχτής του Κράτους θα σου χτυπήσει αργά ή γρήγορα την πόρτα επειδή δεν μπορείς όσο κι αν το θέλεις να ξεπληρώσεις εκείνο το διχίλιαρο που σου φόρτωσε στην πλάτη η εφορία μέσα σε μια νύχτα.  Όλοι ξέρουμε άλλωστε ότι το αριθμητικό όριο της φτώχιας είναι κάθε φορά αντικείμενο μια απλής πολιτικής απόφασης και καλό θα ήταν ο Αλέξης να σταματήσει να κοροϊδεύει τον κόσμο με τέτοια φτηνιάρικα τρικ. Γιατί δεν λέει ποιο ποσό θεωρεί ο ίδιος ως όριο της φτώχιας και να δούμε μετά αν θα συνεχιστεί το χειροκρότημα των οπαδών του από κάτω;

ΘΑ …ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Σύνταγμα, 17/6/2013, (video 02:24) «… δεσμευόμαστε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανέναν πλειστηριασμό, καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας...  θα τους εμποδίσουμε, δεν θα πάρουν οι τραπεζίτες τα σπίτια του λαού μας». Ο Τσίπρας είναι πολύ προσεκτικός στα ρήματα που χρησιμοποιεί. Αναφερόμενος σε περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το ρήμα «εμποδίσουμε».  Μια κυβέρνηση όμως δεν εμποδίζει, αλλά επιβάλει. Αν μιλάει λέγοντας ότι «θα εμποδίσω» τότε αυτό είναι ήδη ένα παράθυρο και αφήνει ανοιχτό το «τους εμποδίζω αλλά δεν μπορώ να τους σταματήσω». Ή απαγορεύεις «μαχαίρι» τους πλειστηριασμούς ή τους επιτρέπεις να συνεχίζονται επιβάλλοντας ενδεχομένως κάποιους περιορισμούς (ή και …χωρίς περιορισμούς)

Στην ομιλία του στην Καβάλα γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος για τους πλειστηριασμούς και ως DJ ψευτοεπαναστατικού ρεπερτορίου συνεχίζει να παίζει με το equalizer του ορίου φτώχιας χωρίς ποτέ να αποκαλύπτει στο ακροατήριό του τι θεωρεί ο ίδιος ως όριο της φτώχιας. Καβάλα, (video 44:00) «...δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα πλειστηριασμό σε φτωχούς κανένα πλειστηριασμό σε άνεργους κανένα πλειστηριασμό απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται μόνοι απέναντι σ' αυτή τη λαίλαπα τη μνημονιακή.». Λίγο πριν απ’ αυτό, στην ίδια ομιλία, στην Καβάλα, (στο 43:15) λέει κάτι ακόμα πιο προκλητικό: «...απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την πρώτη κατοικία που ανήκει κατά κυριότητα σε άνεργους καθ' όλη τη διάρκεια που αυτοί βρίσκονται στην ανεργία.». Είπε με λίγα λόγια ότι έτσι και κάνεις το σφάλμα και βρεις δουλειά ενώ η κατοικία σου τελεί υπό καθεστώς μη εκτελεστού πλειστηριασμού ακριβώς λόγω της προηγούμενης ανεργίας  τότε …την έβαψες!

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ ...ΣΤΟΝ ΚΑΝΕΝΑ
Καβάλα, (video 36:35) «…κατάργηση των χαρατσιών και των άδικων φόρων για τη φτωχή λαϊκή οικογένεια». Εδώ ο Αλέξης εισάγει και μια δεύτερη αοριστία μιλώντας για κατάργηση των λεγομένων άδικων φόρων. Η άλλη αοριστία είναι η γνωστή λέξη-καραμέλα του Τσίπρα, η «φτωχή» οικογένεια με επαυξημένη μάλιστα την αοριστία κατά το «λαϊκή»οικογένεια. Δεν μας λέει όμως ποιοί είναι οι άλλοι, οι δίκαιοι φόροι τους οποίους – όπως αφήνει να εννοηθεί - δεν θα καταργήσει και δεν μας λέει ποιά ακριβώς θα είναι η κατά ΣΥΡΙΖΑ φτωχή λαϊκή οικογένεια που θα τύχει όλης αυτής της εύνοιας.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ(1953) ΚΑΙ Ο …ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.
Όχι, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δεν τον ανέφερε ο Τσίπρας.  Στο 48:53 όμως της ομιλίας του στην Καβάλα ξεκινάει να μας αφηγείται τον άλλο άθλο που θα φέρει εις πέρας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βασίζεται στο ιστορικό προηγούμενο της περίφημης Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 κατά την οποία χαρίστηκε στη Γερμανία ένα μέρος των χρεών της και για την αποπληρωμή των υπολοίπων χρεών ενεργοποιήθηκε ρήτρα ανάπτυξης. Να ξεπληρώνονται δηλαδή τα χρέη εφόσον η Γερμανία παρουσιάζει ανάπτυξη όπερ και εγένετο. Παρόλο που πολλοί μελετητές έχουν σοβαρές ενστάσεις για το εάν όντως εκείνη η συμφωνία ήταν τελικά τόσο ευνοϊκή για τη Γερμανία εγώ θα μείνω σε κάτι άλλο, σ’ αυτό που λέει ο Τσίπρας στο 49:20 «…ήταν ο τρόπος που η Γερμανία κατάφερε να ανοικοδομήσει αυτό το οικονομικό θαύμα…».  Παρέλειψε ο Αλέξης να πει στο ακροατήριό του ότι αν δεν ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να χαρίσει μια ολόκληρη γενιά ελλήνων στη Γερμανία ώστε να συμβάλουν σ’ αυτό το οικονομικό θαύμα κάνοντας στις φάμπρικες της Γερμανίας τις πιο βαριές δουλειές τότε δεν ξέρουμε αν θα επιτελούνταν αυτό το οικονομικό θαύμα. Αλλά πώς να αναφέρει κάτι τέτοιο όταν το ίδρυμα Καραμανλή είχε τον Αλέξη ως καλεσμένο στους VIP;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Δεν είναι καθόλου καθαρός ο λόγος του Τσίπρα. Όλα στηρίζονται σε ένα παιχνιδάκι με τις λέξεις. Μας λέει ότι θα καταργήσει όλα αυτά που μας έχουν επιβάλει, αλλά θα τα καταργήσει για τον «φτωχό».  Δεν μας λέει ποιος είναι αυτός ο φτωχός. Είναι αυτός που ψάχνει στα σκουπίδια; Είναι αυτός που έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000; Αυτός που έχει 3 παιδιά και εισόδημα 20 χιλιάδες; Αυτός που παίρνει σύνταξη εως 300 ευρώ; Ώστε να ξέρουμε ποιος δεν είναι φτωχός και να κανονίσουμε την πορεία μας. Δεν τολμάει ούτε φραστικά να ορθώσει αδιαπέραστο τοίχος απέναντι σε τράπεζες, δανειστές …ούτε καν σε τοκογλύφους! Απλώς προκαλεί έναν θόρυβο κλείνοντάς τους κατάμουτρα την πόρτα προς τέρψιν του κοινού στο οποίο απευθύνεται αλλά ευθύς αμέσως τους ανοίγει όλα τα παράθυρα.  Είναι κρίμα ένας άνθρωπος τόσο νέος να έχει τέτοια ατολμία απέναντι σε ντόπια και διεθνή όρνια που ίπτανται διαγράφοντας κύκλους ακριβώς πάνω από το κουφάρι της Ελλάδας. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τόσο μικρή διαφορά στις δημοσκοπήσεις ενώ με τέτοια φονικά μέτρα που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ(+τσιράκια) θα έπρεπε η αξιωματική αντιπολίτευση να είχε εκτιναχθεί τουλάχιστον στο 40% . Καλά θα κάνουμε λοιπόν να κρατάμε μικρό καλάθι και να επενδύσουμε περισσότερο στην πίστη στην δικιά μας δύναμη την ατομική αλλά και την συλλογική.

Θεοδόσης Εκίζογλου



2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό άρθρο Θεοδόση. Δυστυχώς αυτή την αόριστη γλώσσα χρησιμοποιούν όλες οι πολιτικές παρατάξεις. Για αυτό ο σοβαρός κόσμος έχει πάψει πλέον να τους ακούει ή να τους παίρνει στα σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. E, βέβαια. Εντάξει, την πατάει πάλι ο κόσμος, αλλά όχι όπως τις περασμένες δεκαετίες. Γι αυτό έχει κολλήσει ο Τσίπρας στο 20% ενώ με τέτοια πρωτοφανή μέτρα που παίρνει η κυβέρηση θα έπρεπε η οποιαδήποτε αξιωματική αντιπολίτευση να πετάει πάνω απο το 40%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή